Läs & skriv
Idébank
Veronica Fernstedt / 2019-03-25 11:28
Begreppafilmer är en nyhet från ILT Inläsningstjänst; korta filmer som förklarar nyckelbegrepp i NO och SO (just nu åk 7-9). Filmerna finns på svenska, engelska, arabiska, somaliska, dari och tigrinja.Begreppaguider är det nya namnet på Studiestöd på modersmål - muntlig guidning genom svenska läromedel på elevens modersmål.
Veronica Fernstedt / 2018-10-11 16:31
Polyglutt - Språkutvecklande arbete i förskolan.
Pedagogerna i förskolan deltar just nu i Läslyftet och en del av det språkutvecklande arbetssättet är den digitala bilderbokstjänsten för att jobba med läsning och flerspråkighet i förskolan.
Tjänstens unika egenskap är att alla böcker finns inlästa på svenska och många av böckerna finns även inlästa på upp till 18 andra språk (inklusive TAKK och TSP).
Veronica Fernstedt / 2018-08-08 11:01
Lucktexter -Språkutvecklande arbete
LuckScript är ett verktyg för lärare att snabbt och enkelt göra egna digitala lucktext-övningar. Övningarna är självrättande med inbyggd stavningsfunktion - eleverna får omedelbar respons och kan på egen hand kan jobba med sina svar och göra om tills det blir rätt.LuckScript kan användas i språkutvecklande arbete och för att träna ordinlärning, grammatik, läsförsåelse och staving med diktamen.
Veronica Fernstedt / 2018-06-14 09:47
Veronica Fernstedt / 2018-06-14 08:10
Inkluderande arbetssätt - Jennis lista
Den klassiska bilden som många lärare känner igen.
Veronica Fernstedt / 2018-06-13 09:06
Legimus - Talböcker
Elever som har en läsnedsättning kan låna talböcker på sitt närmaste bibliotek.
Eleven behöver gå till sitt lokala bibliotek först och vårdnadshavare behöver skriva ett avtal först innan man kan komma igång.
Biblioteket hjälper eleven att komma igång och visar hur man gör.
Eleven behöver gå till sitt lokala bibliotek först och vårdnadshavare behöver skriva ett avtal först innan man kan komma igång.
Veronica Fernstedt / 2017-09-11 21:38
Lexia
Lexia och Provia är mycket välkända program för elever med dyslexi och andra språkliga betingade inlärningssvårigheter.
Veronica Fernstedt / 2017-08-10 12:14
Nya språket lyfter! - följ elevens språkutveckling
Nya Språket lyfter! är ett bedömningsstöd i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 1–6 i grundskolan och sameskolan samt för motsvarande årskurser i specialskolan och kan användas i samarbetet med modersmålslärare.
Till varje elev finns ett observationsschema som synliggör den egna språkutvecklingen. Bedömningsstödet har uppdaterats och reviderats utifrån att kunskapskrav i läsförståelse i årskurs 1 gäller från den 1 juli 2016.
Veronica Fernstedt / 2017-07-05 12:15
ASL- att skriva sig till läsning
I Ödeshögskommun från förskolan och upp till åk 3 arbetar vi med iPad:s i undervisningen. Till hösten kommer vi som ett led i vårt fokus på språkutvecklande arbetssätt arbeta med appen ASL-att skriva sig till läsning
Vi kommer även arbeta med appen Skolstil 3
Vi kommer inspireras av Christer Frimans metodbok Att skriva sig till läsning
Veronica Fernstedt / 2017-06-16 09:45
IntoWords - Skrivmallar
Du kan välja mellan fyra typer av kategorier:
- Anteckningar
Mallar som hjälper eleven att minnas det de läst. Det kan tex vara mallar, som stöttar eleven i att notera och memorera ordningen på bestämda historiska händelser. - Skriv
Mallar som hjälper eleven med att skriva i en bestämd genre eller texttyp. - Process
Mallar, som tex hjälper eleven med att bryta ner större uppgifter i mindre delar. - Analys
Mallar, som tex hjälper eleven med att konkretisera, vilka frågor som är relevanta att arbeta med i en given text.
Veronica Fernstedt / 2017-06-07 12:37
Verktyget röstinmatning i Google Dokument
Förslag på användningsområden för verktyget röstinmatning:
- Muntliga prov
- Vid läs- och skrivsvårigheter prata in texter.
- Testa sitt uttal (Förstår datorn vad jag säger?)
Veronica Fernstedt / 2017-06-05 10:43
Inläsningstjänst
Alla elever i Ödeshögskommun har tillgång till
Inläsningstjänst. Planera in användning av tjänsten i din ordinarie
undervisning så att eleverna får "läslyssna" och sedan själva välja vad som
passar eleven bäst. ILT är ett av kommunens digitala verktyg för en tillgänglig lärmiljö.
Illustrationen synliggör vinsten med att arbeta för en tillgänglig lärmiljö samt relationen till extra anpassningar och särskilt stöd. Bilden är tagen ur Specialpedagogiska skolmyndighetens Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning. (SPSM, 2017)
Veronica Fernstedt / 2017-06-05 08:27
Bildstöd
Alla skolor i Ödeshögskommun har tillgång till widgitonline.se. I Widgit Online kan du skapa och dela symboldokument, bildkort, rutnät, scheman, arbetsblad. I appen Widgit Writer för iPad, kan du även skriva enkla dokument med både symbolstöd och talstöd. Widget Online är ett av kommunens digitala verktyg för en tillgänglig lärmiljö.
Veronica Fernstedt / 2017-06-02 14:37
Träna uttal och fonologisk medvetenhet
Se bokstavsljuden är en gratisprogram från MV-Nordic där eleven kan träna på bokstavsljuden. Programmet illustrerar för eleven hur bokstavsljuden görs i munnen och kan vara en hjälp i just talträning. Eleven kan även öva på att lyssna på ett ord med en bildstöd och sedan identifiera det första språkljudet i ordet.
Se bokstavsljuden finns även som app för iPad.
Veronica Fernstedt / 2017-06-02 14:14
IntoWords - Läsa och skriva med talsyntes
I Ödeshögs kommun är IntoWords installerat på alla elevdatorer åk 4-9 och är ett verktyg som alla elever ska känna till och kunna använda. Planera in övningar i undervisningen så att eleven får bekanta sig med olika funktioner i IntoWords.
IntoWords stöttar eleven i sin läsprocess med uppläsning av alla typer av texter. Under uppläsningen kan eleven följa med i texten genom att använda sig av highlight för att framhäva enskilda ord, meningar eller ord och meningar.
IntoWords stödjer dig i din skrivprocess med auditiv feedback. Under skrivning kan du få uppläsning av bokstavsnamn, bokstavsljud, ord eller mening.
IntoWords är ett av kommunens digitala verktyg för en tillgänglig lärmiljö.
Illustrationen synliggör vinsten med att arbeta för en tillgänglig lärmiljö samt relationen till extra anpassningar och särskilt stöd. Bilden är tagen ur Specialpedagogiska skolmyndighetens Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning. (SPSM, 2017)
Veronica Fernstedt / 2017-06-01 15:42
Intensivläsning
I Ödeshögs kommun arbetar vi efter Wendick-modellen som bygger på strukturerade kartläggnings- och träningsmaterial. Våra erfarenheter bekräftar att intensivträning 6-8 veckor som extra anpassning ger goda resultat för elevernas läsutveckling.
Se även Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) bedömning av materialet på deras webbplats Hitta Läromedel (scrolla nedåt tills du ser materialen).
Nya kommentarer